Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΚρούσματα γρίπης των πτηνών σε μονάδα στο Δήμο Τρίπολης

Κρούσματα γρίπης των πτηνών σε μονάδα στο Δήμο Τρίπολης

Κρούσματα γρίπης των πτηνών παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5, σε πτηνοτροφική μονάδα στο Δήμο Τρίπολης

. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη θανάτωση όλων των πουλιών της εν λόγω μονάδας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Αρκαδίας. Επίσης έχουν ληφθεί και όλα τα προληπτικά μέτρα για την μη μετάδοση του ιού σε άλλες μονάδες καθώς και στον άνθρωπο.

Να αναφέρουμε πως σε περιπτώσεις παρουσίασης κρουσμάτων γρίπης των πτηνών μεταξύ των προληπτικών μέτρων «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής, κλπ.) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές».

Κρούσμα γρίπης των πτηνών παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στον Έβρο, ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί άλλα κρούσματα. Γρίπη των πουλερικών: Τι πρέπει να ξέρετε Η γρίπη των πουλερικών προκαλείται από τους ιούς της γρίπης των πτηνών. Οι ιοί αυτοί υπάρχουν στα έντερα των άγριων πτηνών αλλά συνήθως δεν προκαλούν ασθένεια σε αυτά.Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι πολύ μεταδοτικοί μεταξύ των πουλιών. Μπορούν να προσβάλουν και να σκοτώσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοτόπουλα, πάπιες, γαλοπούλες.

Συνήθως οι ιοί της γρίπης των πουλερικών δεν προσβάλλουν τους ανθρώπους. Όμως από το 1997 υπήρξαν περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μορφές ιών της γρίπης των πτηνών. Από τους εν λόγω ιούς, ο ιός H5N1 είναι αυτός που μολύνει τους ανθρώπους με ψηλό ποσοστό θανάτων. Οι ιοί που μολύνουν τα πουλιά, έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να μολύνουν και τους ανθρώπους. Οι μολύνσεις με τους μεταλλαγμένους αυτούς ιούς, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Ο λόγος είναι διότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει έρθει προηγούμενα σε επαφή με τους μεταλλαγμένους ιούς. Έτσι ο οργανισμός βρίσκεται χωρίς άμυνα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ταχείας εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών στους ανθρώπους με μεγάλο αριθμό θυμάτων.Εκείνο που φοβούνται ιδιαίτερα οι ειδικοί, είναι η ταυτόχρονη μόλυνση ατόμων από τον ιό της γρίπης των ανθρώπων και από τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιτρέψει στις δύο μορφές ιών να ανταλλάξουν γενετικό υλικό και να δημιουργηθεί μια νέα, εξαιρετικά παθογόνος μορφή ιού με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η μετάδοση του εξαιρετικά παθογόνου ιού θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανόν να υπάρξουν πέραν των 150 εκατομμυρίων νεκρών παγκοσμίως. Τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών στους ανθρώπους περιλαμβάνουν: Πυρετό Βήχα Πόνο στο λαιμό Μυϊκούς πόνους Πονοκέφαλο Επιπεφυκίτιδα, μολύνσεις στα μάτια Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι επικίνδυνες και σε θέση να προκαλέσουν το θάνατο: Πνευμονία Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια Φλεγμονή εγκεφάλου και καρδίας

Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από τα μολυσμένα πουλιά, γίνεται διαμέσου των εκκριμάτων και των κοπράνων τους. Όταν αυτά στεγνώνουν και κονιορτοποιούνται, εισπνέονται από τον άνθρωπο ο οποίος τότε μολύνεται. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα πουλερικά, κινδυνεύουν περισσότερο. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί μια από τις καλύτερες προστασίες από τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο διαμέσου των εκκριμάτων ή των κοπράνων τους. Όσον αφορά στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και υπάρχουν περιστατικά που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, εντούτοις δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά ότι η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα αποδημητικά πουλιά που έχουν τον ιό, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις χώρες από όπου περνούν. Ενώ τα ίδια δεν προσβάλλονται από τη νόσο, μεταφέρουν τον ιό που μπορεί να μολύνει και να σκοτώνει πολύ γρήγορα κατοικίδια πουλιά όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες. Τα άρρωστα πουλιά έχουν τον ιό στα φτερά, στο σάλιο και στα εκκρίματα τους. Δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματικό εμβόλιο που να προστατεύει από τη γρίπη των πουλερικών. Από τον Απρίλιο του 2005 έχουν αρχίσει έρευνες με συγκεκριμένο εμβόλιο για να φανεί εάν προστατεύει από τη μόλυνση από τους ιούς της γρίπης των πουλερικών.

Φάρμακα που έχουν δράση εναντίον των ιών της γρίπης όπως η οσελταμιβίρη (Tamiflu) και η ζαναμαβίρη μπορεί να είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού H5N1 της γρίπης των πουλερικών. Όμως χρειάζονται ακόμη μελέτες για να αποδειχθεί τελεσίδικα η αποτελεσματικότητα τους. Τα παλαιότερα φάρμακα που υπάρχουν εναντίον της γρίπης όπως η αμανταδίνη και η ριμανταδίνη δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού της γρίπης των πουλερικών.

πηγή: http://www.drt915.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ