Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Μανιάτης προς Αποστόλου: "Να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ άμεσα για αγρότες και...

Γ. Μανιάτης προς Αποστόλου: “Να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ άμεσα για αγρότες και κτηνοτρόφους Αργολίδας”

Τις δυσμενείς επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες εκθέτει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ο Γιάννης Μανιάτης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, ζητά την άμεση επιχειρησιακή και λειτουργική ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για τις απαραίτητες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, αλλά και την κινητοποίηση των διαδικασιών προς την Ε.Ε., σχετικά με τις Ελάχιστες Επιτρεπόμενες Κρατικές Ενισχύσεις (de minimis).

Αναλυτικότερα, ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη:

«Κύριε Υπουργέ

Η πρωτοφανής κακοκαιρία με έντονη χιονόπτωση του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου που στην Αργολίδα συνοδεύτηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, επέφερε ολική καταστροφή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επηρέασε αρνητικά την κτηνοτροφική παραγωγή.

Αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και του παγετού ήταν η ολοσχερής καταστροφή των εσπεριδοειδών και κηπευτικών, ενώ μεγάλες αναμένονται οι απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε εσπεριδοειδή και ελιές. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες, καθώς ο παγετός και το χιόνι δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες προμήθειας ζωοτροφών και επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, ώστε οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια είναι πολύ μεγάλο, αν συνυπολογισθούν τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών που προηγήθηκαν το 2016. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή και λειτουργική ετοιμότητα και να μην συνεχιστούν τα απογοητευτικά φαινόμενα καθυστερήσεων στις εκτιμήσεις και τις ζημιές του 2016. Παράλληλα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες προς την Ε.Ε., σχετικά με τις Ελάχιστες Επιτρεπόμενες Κρατικές Ενισχύσεις (de minimis), ώστε να αντιμετωπιστεί κατά ένα μέρος η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων αλλά και των γεωργών κατά την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου.

Τα μέτρα αυτά είναι επιβεβλημένα για την οικονομική επιβίωση των αγροτών της Αργολίδας, καθώς πέραν των φυσικών καταστροφών οι αγρότες αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή επίθεση στο εισόδημά τους από την αύξηση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους παραγωγής γενικότερα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ ή παρακολουθεί αμέτοχος την απουσία και αδυναμία του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στον πρωτοφανή όγκο των υποχρεώσεών του, λόγω και της νέας παρατεταμένης και συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

2. Προτίθεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες της Ελάχιστης Επιτρεπόμενης Κρατικής Ενίσχυσης (de minimis) προς την Ε.Ε., ώστε να καλύψει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων, λόγω των σφοδρών και παρατεταμένων καιρικών φαινομένων;»

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ