Γ. Μανιάτης: “Μετά τον πάγο, τα χαράτσια της κυβέρνησης παγώνουν και τις τσέπες των αγροτών της Αργολίδας”

- Advertisement -

Με αφορμή την κατάθεση επιστολής της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, προς τον Πρόεδρο της Βουλής για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά το χιόνι και τον παγετό που δοκιμάζουν τους αγρότες της Αργολίδας, μόνιμα παγώνουν από τις αρχές του 2017 και τα εισοδήματά τους με τα χαράτσια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 24%, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε 21%, αύξηση της φορολογίας από 13% σε 22% – 45%, αύξηση προκαταβολής φόρου από 75% σε 100%, φορολόγηση των επιδοτήσεων, καταβολή της αναδρομικής αύξησης των ασφαλίστρων του 2016, καθυστέρηση των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

- Advertisement -

Πάγος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι το 2020 στα εισοδήματα των αγροτών.

Οι αγρότες όμως θυμούνται τον κ. Τσίπρα στο Θεσσαλικό κάμπο, ανεβασμένο στην καρότσα του αγροτικού, να τάζει ψέματα και ανύπαρκτους παραδείσους. Τώρα κρύβεται και σιωπά.

Οι αγρότες της Αργολίδας δεν κοροϊδεύονται πια. Στις επόμενες εκλογές θα τιμωρήσουν τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τους εκπροσώπους του. Η πολιτική εξαπάτηση των αγροτών της Αργολίδας έχει πια τελειώσει».

Δείτε την επιστολή της Φώφης Γεννηματά.

Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία διέρχεται περίοδο έντονης δοκιμασίας. Η απογοήτευση είναι ορατή παντού στην ύπαιθρο, οι αγρότες πιέζονται ασφυκτικά λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων, της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, του κόστους του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, της αύξησης σε 24% του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, της επιβολής φόρου στο κρασί.

Ύστερα από τις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης το κόστος λειτουργίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει αυξηθεί υπερβολικά με συνέπεια να λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση της παραγωγής που θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα για τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Το μείγμα των μέτρων της κυβέρνησης, η καθυστέρηση στην αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2015-2020, το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω και της έλλειψης χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, η μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο οικονομικής βιωσιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα τους μικρούς και μεσαίους. Γι’ αυτό οι αγρότες ζητούν αλλαγή πορείας και μέτρα στήριξής της αγροτικής παραγωγής.

Αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην απασχόληση και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και μέτρα αναστροφής της καταστροφικής πορείας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες λόγω της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της υπαίθρου, ζητούμε να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας.

Με εκτίμηση

Φώφη Γεννηματά

 

 

 

- Advertisement -