Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΚέντρο Ελληνικών Σπουδών Παν. Harvard: Εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου (αιτήσεις)

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Παν. Harvard: Εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου (αιτήσεις)

Το εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου για προχωρημένους απευθύνεται σε νέους συγγραφείς που έχουν ήδη ολοκληρώσει ικανοποιητικά εργασία σε μικρή φόρμα και επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους, με στόχο τη δημοσίευση της στον περιοδικό τύπο και το διαδίκτυο, με απώτερο σκοπό την έκδοση βιβλίου. Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά και άλλους προσκεκλημένους από το χώρο της λογοτεχνίας, εμβαθύνοντας στην τέχνη του γραπτού λόγου (μπονζάι, διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα). Μέσα από τη συζήτηση δειγμάτων γραφής και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σε απόψεις της γραφής, όπως κριτική ανάγνωση, αφηγηματική φωνή, χρήση γλώσσας, ανάπτυξη χαρακτήρων, θεματικές επιλογές, ύφος, κ.α. Επιπλέον, θα γίνει μια γενική επισκόπηση “ειδών” λογοτεχνίας όπως η ποίηση, το δοκίμιο, η παιδική λογοτεχνία, το ιστορικό, αστυνομικό, μελλοντολογικό ή επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

Θα συμβάλετε έμπρακτα στις συζητήσεις στην τάξη.
Θα ολοκληρώσετε εγκαίρως τις ασκήσεις που απαιτούνται, αν σας ζητηθούν από τους εισηγητές.
Θα ασκηθείτε στη δόμηση του έργου που θέλετε να συγγράψετε, δοκιμάζοντας αφηγηματικές φωνές και χαρακτήρες καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Θα συνθέσετε λίστες αναγνωσμάτων ανάλογα με το θέμα του έργου που ετοιμάζεστε να συγγράψετε: κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα προταθούν τίτλοι κειμένων από τον συντονιστή.

Στόχοι εργαστηρίου
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι αναμένεται:

Να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην τέχνη του γραπτού λόγου.
Να έχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από άλλα μέλη του εργαστηρίου και συγγραφείς για την προσπάθειά τους.
Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα πεζογραφίας και ειδικότερα στην αφηγηματική φωνή και στην οπτική γωνία της αφήγησης.
Να συνεχίσουν να ασκούνται στην τέχνη της γραφής με την επίμονη διασκευή του αρχικού τους γραπτού.
Να καλλιεργήσουν τη διαμόρφωση ενός δικού τους προσωπικού ιδιώματος (ύφους).

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση matina.goga(at)chs.harvard.edu έως και τις 10 Μαρτίου με θέμα: «Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του εργαστηρίου τέχνης του πεζού λόγου για προχωρημένους». Μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα δείγμα γραφής, κατά προτίμηση μια ολοκληρωμένη ενότητα (αρχή, μέση, τέλος) έως 1200 λέξεις.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ