Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΚαλλιέργεια αλόης στη Μεσσηνία

Καλλιέργεια αλόης στη Μεσσηνία

Η καλλιέργεια αλόης ανοίγει νέους ορίζοντες στον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας, καθώς κατακτά όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις, με πολλούς νέους ανθρώπους να πειραματίζονται, ακολουθώντας τα βήματα εκείνων που ήδη έχουν μπει στην αγορά.

Υπάρχουν αρκετές μεμονωμένες προσπάθειες σε διάφορες περιοχές του νομού – στη δε Τριφυλία ήδη έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας καλλιεργητών τα τελευταία 2-3 χρόνια, με νέους ανθρώπους να υποστηρίζουν πως ο τόπος προσφέρεται, λόγω τόσο των εδαφών όσο και των καιρικών συνθηκών.

Σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αποτελεί το ότι στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται πλέον μονάδα χυμοποίησης της αλόης, που παραλαμβάνει την πρώτη ύλη και προωθεί το τελικό προϊόν στην αγορά.

Ανάμεσα σε εκείνους που τόλμησαν να πειραματιστούν με μια τέτοια εναλλακτική καλλιέργεια είναι ο Στάθης Δημητρακόπουλος, ο οποίος άφησε το γραφείο και καλλιέργησε την πατρική γη, αντικαθιστώντας το καρπούζι και την πατάτα που καλλιεργούσε μέχρι πρότινος ο πατέρας του: Ο Θανάσης Δημητρακόπουλος είναι κι εκείνος ένας άνθρωπος προοδευτικός, ανοιχτόμυαλος, που υποδέχθηκε μεν με κάποια επιφύλαξη την πρόταση του γιου του, αλλά σήμερα χαίρεται γιατί βλέπει πως δικαιώθηκε η επιλογή που έκανε το παιδί του. Μιλά μάλιστα για μια δυναμική καλλιέργεια, με μέλλον και ίσως καλύτερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Ο Στάθης Δημητρακόπουλος από την περιοχή της Κυπαρισσίας εγκατέστησε την πρώτη του καλλιέργεια το 2014 και σήμερα έχει ήδη παραγωγή. Πέρα από τα θετικά που διαπιστώνει για την καλλιέργεια, μετά την εμπειρία που απέκτησε ο ίδιος μέσα από αρκετά λάθη και αστοχίες, επιμένει πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνογνωσία. Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε έντυπα αναφέρονται -όπως λέει- σε καλλιέργειες του εξωτερικού, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι στην περιοχή μας. Πλέον, σε συνεργασία με άλλους καλλιεργητές και συμβούλους, όπως ο δρ Φάνης Τσαπικούνης, προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Στο πλευρό τους στέκεται και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με τον διευθυντή της Αντώνη Παρασκευόπουλο να τονίζει την ανάγκη υποστήριξης από την Πολιτεία αναφορικά με την αντιχαλαζική προστασία και την ένταξη της καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές άνθρωποι παίρνουν τις πρωτοβουλίες κι εμείς ερχόμαστε να τις υποστηρίξουμε στο βαθμό που μπορούμε. Ο,τι έχει γίνει σ’ αυτόν τον τόπο, έχει γίνει από προοδευτικούς ανθρώπους». Επισημαίνει μάλιστα πως η αλόη είναι μια σημαντική καλλιέργεια ακόμα και για την εθνική οικονομία.

Οσο για τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -2) και το χωράφι να στραγγίζει μετά από κάθε βροχή.

 

 

http://www.eleftheriaonline.gr/

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ