Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣε ιδιώτη η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Σε ιδιώτη η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Στην τελική έγκριση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο προχώρησε την η κυβέρνηση. Με απόφαση που λήφθηκε την τελευταία μέρα του χρόνου εγκρίθηκε η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της περιφέρειας σε ιδιώτη.

Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εντάσεις αφού οι περισσότεροι δήμοι της Πελοποννήσου, επιδίωκαν την υλοποίηση χωριστών συστημάτων διαχείρισης.

Οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου σχεδιασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» εγκρίθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομίας) την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στο «παρά πέντε» της λήξης της προθεσμίας. Η απόφαση ουσιαστικά επικυρώνει το σχέδιο που δρομολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την περιφέρεια με:

— Την κατασκευή τριών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων,

— Τριών ΧΥΤΥ και

— Τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – ΣΔΙΤ).

Μοναδική διαφοροποίηση, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συγκρούσεων και διαβουλεύσεων, η επεξεργασία των βιοαποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.

Τυπικά, ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν απαγορεύει σε όποιο δήμο το επιθυμεί να δημιουργήσει τις δικές του υποδομές για τα σκουπίδια. Ωστόσο, στους περιβαλλοντικούς όρους του νέου σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και δύο «κόφτες»:

Πρώτον η υποχρεωτική εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης της «αρχής σχεδιασμού» (δηλαδή του ΦΟΔΣΑ, του συνδέσμου των δήμων για τα απορρίμματα, η πλειονότητα του οποίου συμφώνησε το καλοκαίρι με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη).

Δεύτερον η υποχρεωτική διατήρηση της δυναμικότητας των νέων μονάδων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε «να μη συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες σε λιγότερους από 100.000 τόνους/έτος», να μην απειλήσει δηλαδή την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, οι περιοχές που διαφωνούν με το ΣΔΙΤ δύσκολα θα εντάξουν μεγάλα έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς το ΣΔΙΤ θα ενταχθεί για 68 εκατ. ευρώ, «μονοπωλώντας» το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο.

Ο σχεδιασμός, πάντως, δεν θεωρείται εγκεκριμένος αν δεν λάβει και τη θετική ψήφο του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου η συνεδρίαση δεν είχε μέχρι χθες προγραμματιστεί. Η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Τατούλης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δυνατότητα που δίνει ο σχεδιασμός στους δήμους να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

 

Αρχική σελίδα

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ