Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΠαράδειγμα προς μίμηση το εγχείρημα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συν. Αρκαδίας- Πιστοποιημένα αγροτικά...

Παράδειγμα προς μίμηση το εγχείρημα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συν. Αρκαδίας- Πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα απ’ όλη τη χώρα σε ένα κατάστημα

Φασόλια Πρεσπών, τραχανάς από την Αρκαδία, ρύζι από τη Χαλάστρα, φάβα και φακές από το Βόιο Κοζάνης, χυμοί από την Αργολίδα, γάλα, τυρί και γιαούρτι του Μοριά (Άργος), καλλυντικά από ελαιόλαδο (σ.σ.: Μεσσηνία) και μαστίχα (σ.σ.: Χίος), μέλι από την Τρίπολη, ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και κρασιά – γλυκά του κουταλιού απ’ όλη την Ελλάδα είναι μερικά –μόνο– από τα εκλεκτά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το νέο κατάστημα αγροτικών συνεταιριστικών τροφίμων και ποτών, που δημιούργησε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας (Α.Κ.Σ.Α.) «Η Ένωση» (στην οδό 28ης Οκτωβρίου Τρίπολη).

Η «ΥΧ» επισκέφτηκε το νέο κατάστημα στα εγκαίνιά του (Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου), τα οποία πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, να δοκιμάσει και να αγοράσει τα προϊόντα που διακινεί ο συνεταιρισμός. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρωτοβουλία, που έρχεται να φέρει ακόμα πιο κοντά τους παραγωγούς και τους κατοίκους-καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ποιότητα των προϊόντων, όχι μόνο της αρκαδικής γης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε τιμές προσιτές. Μάλιστα –και λόγω των εορτών– το νέο συνεταιριστικό κατάστημα προτείνει, σε όσους επιθυμούν να κάνουν ένα πρωτότυπο δώρο, ένα καλαθάκι το οποίο μπορούν να γεμίσουν με καλλυντικά, φρούτα, γλυκά και ποτά της προτίμησής τους. Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς, μέσα στον ζεστό χώρο, υπάρχουν καρότσια από κάθε περιοχή, με προϊόντα, δηλαδή, από την Αρκαδία ή από κάποια άλλη περιοχή της χώρας.

Την πρωτοβουλία του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι και παρεβρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου καταστήματος. Εξάλλου, παρόντες ήταν αγρότες και συνεταιριστές, όχι μόνο από την Αρκαδία, αλλά και από άλλους νομούς της Πελοποννήσου.

Ο δήμος

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον δήμαρχο της Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, να συγχαίρει τον πρόεδρο και το ΔΣ του Συνεταιρισμού, Θανάση Τσιοτίνα, για τη νέα αυτή προσπάθεια, υπογραμμίζοντας: «είμαι πολύ χαρούμενος, που ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας έκανε ένα βήμα παραπάνω. Ένα βήμα που έλειπε. Ενώ έχουμε παραγωγούς και εξαιρετικά προϊόντα, δυστυχώς, για το ευρύ κοινό –τους συνδημότες μας στην Τρίπολη– πολλά από αυτά δεν είναι γνωστά.

Αυτή η προσπάθεια θαρρώ ότι βάζει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση και ελπίζω να ανταποκριθεί η τοπική κοινωνία και το επόμενο διάστημα να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο του καταστήματος με περισσότερα συνεταιριστικά αγροτικά προϊόντα». Και πρόσθεσε: «άλλωστε, η ποιότητά τους είναι εξαιρετική και η τιμή καλύτερη από αυτά –τα βιομηχανικά– που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ το όποιο όφελος υπάρχει επιστρέφει ανταποδοτικά στον παραγωγό, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σήμερα. Ο δήμος δεν θα είναι μόνο δίπλα, αλλά θα προβάλουμε αυτή την προσπάθεια, ενώ θα προμηθευόμαστε και προϊόντα για δικές μας εκδηλώσεις».

Από την πλευρά του, ο πρωτεργάτης αυτής της νέας προσπάθειας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Με τη δημιουργία του καταστήματος αγροτικών συνεταιριστικών τροφίμων και ποτών ένα όραμά μας γίνεται, σήμερα, πραγματικότητα. Το κατάστημα αποτελεί απόδειξη πως όταν συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε. Συγκεντρώνει προϊόντα της ελληνικής γης και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, που –πλέον– στην Τρίπολη βρίσκεται όλη η Ελλάδα. Τρόφιμα και ποτά ποιοτικά, συνεταιριστικά και σε οικονομικές τιμές, για να μπορεί ο καθένας να γευτεί τους θησαυρούς της πρωτογενούς παραγωγής. Στόχος μας, στο μέλλον, είναι να εμπλουτίσουμε την γκάμα μας με επιπλέον τρόφιμα και ποτά, που πιστοποιούνται και παράγονται μέσα από συνεταιρισμούς.

Να δώσουμε στον καταναλωτή τη δυνατότητα να γεύεται πιστοποιημένα ελληνικά τρόφιμα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κίνηση που μας βοηθάει να αποφύγουμε τους μεσάζοντες, ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν σε χαμηλό κόστος και οι παραγωγοί να καρπώνονται την υπεραξία του προϊόντος που παράγουν. Η ανταπόκριση των καταναλωτών, από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας, είναι πολύ θετική, καθώς αγκάλιασαν το εγχείρημά μας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και προϊόντα, που θα εξελίξουν το κατάστημά μας».

Η σημασία των τοπικών προϊόντων

Η κα Γεωργία Κονονέλου, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μαντινείας, συνεχάρη, επίσης, τον πρόεδρο και το ΔΣ του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας γι’ αυτή την πρωτοβουλία, προσθέτοντας πως «το κατάστημα αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη μας. Εύχομαι να έχει επιτυχία και να προβάλλονται πάντα τα αγροτικά προϊόντα, διότι –πέρα από την ιδιότητά μου ως προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου– είμαι και αγρότισσα στο επάγγελμα».

Τέλος, ο διαιτολόγος, μέλος του συλλόγου διαιτολόγων (στην ομάδα ειδικών δημόσιας υγείας), Δημήτρης Μπερτζελέτος, μας μίλησε για την ιδιαιτερότητα των αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «λόγω του επαγγέλματός μου, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ένα εγχείρημα όπως αυτό. Το τοπικό παραδοσιακό τρόφιμο έχει πλεονεκτήματα. Το ένα από αυτά έχει να κάνει με το ότι είναι υγιεινό, ενώ μεγάλη είναι η σημασία του σε ό, τι αφορά την παράδοση και την ταυτότητα των κατοίκων της υπαίθρου – και όχι μόνο. Επιπλέον, τονώνει την τοπική οικονομία. Οι καταναλωτές, λοιπόν, πρέπει να προτιμούν τα προϊόντα αυτά, καθώς και οι τιμές τους είναι ανταγωνιστικές».

Παρών από τον συνεταιριστικό κόσμο

Ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, ΑΕΣ ΑΕ, που επισκέφτηκε το κατάστημα στο κέντρο της αρκαδικής πρωτεύουσας, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας περισσότερων τέτοιων καταστημάτων, σημειώνοντας: «έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από πολλούς συνεταιρισμούς και πρώην ενώσεις, προκειμένου να φτιαχτούν αυτού του είδους τα μαγαζιά, τα οποία θα αναδεικνύουν τα συνεταιριστικά προϊόντα». Και συμπλήρωσε: «για τα συνεταιριστικά προϊόντα υπάρχει ένας μύθος. Δεν είναι πιο φθηνά από τα άλλα, απλώς είναι πιο εγγυημένα και είναι αυτά που αξίζει να τα πληρώσει ο καταναλωτής, αφού τα συγκεκριμένα είναι, σίγουρα, γνήσια ελληνικά προϊόντα. Να ευχηθούμε στον Θανάση Τσιοτίνα και τον Συνεταιρισμό να έχουν καλές δουλειές. Επίσης, να ευχηθώ όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα τέτοιων συνεταιριστικών καταστημάτων, ώστε να προμηθεύουν τους καταναλωτές με γνήσια συνεταιριστικά προϊόντα».

Στη δύναμη των συνεταιρισμών αναφέρθηκε και ο Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος δήλωσε στην «ΥΧ»: «φαίνεται, στην πράξη πια, ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν είναι αυτό που λένε οι… αντίπαλοί του. Το συνεταιριστικό κίνημα υπάρχει, αναπτύσσεται και η σημερινή κίνηση, που κάνει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, δείχνει στην πράξη ότι αναπτυσσόμαστε και προσπαθούμε να διαδώσουμε τα προϊόντα μας. Εδώ, δεν υπάρχουν ελληνοποιήσεις. Ο κόσμος πρέπει να έχει και έχει εμπιστοσύνη στα προϊόντα που παράγονται στη γη μας από τα μέλη των συνεταιρισμών».

Να εμπιστεύονται τα ελληνικά αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα προέτρεψε τους καταναλωτές και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων. «Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Πρέπει να πούμε στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να προτιμούν τα αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα, αφού τα προϊόντα μας είναι πρωτοποριακά, υγιεινά και πιστοποιημένα», είπε.
Ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κυνουρίας, Γιώργος Περδικάρης και ο διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κυνουρίας, Γιώργος Ρούνης
Στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, τάχθηκε και ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κυνουρίας, Γιώργος Περδικάρης, ο οποίος τόνισε: «συμπαραστεκόμαστε σε κάθε συνεταιριστικό εγχείρημα. Στο νέο αυτό κατάστημα στην Τρίπολη, θα μπορούν –πλέον– όλοι οι συνεταιρισμοί της περιοχής –και όχι μόνο– να εκθέσουν τα προϊόντα τους. Όλοι οι αγρότες, συνεταιριζόμενοι και μη, πρέπει να βοηθήσουν το εγχείρημα, διότι, μόνο στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, θα βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Στο κατάστημα έχουμε και δικά μας προϊόντα όπως το Λιόκαλο (ελαιόλαδο)». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κυνουρίας, Γιώργου Ρούνη, ο οποίος, επιπλέον, ευχήθηκε στους συναδέλφους του στην Ένωση να ευοδωθεί με επιτυχία το εγχείρημα.

Στα εγκαίνια παρεβρέθηκε και ο Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», ο οποίος, μιλώντας στην «ΥΧ», σημείωσε: «επισκεφτήκαμε το κατάστημα και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε με την Ένωση και το κατάστημα –ήδη (πωλούνται στο κατάστημα ελιές, λάδι, σταφίδα)– και θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας αυτή. Επίσης, και μέσω της εφημερίδας σας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια».

Για τη συνεργασία του με τον Συνεταιρισμό μίλησε και ο Χρήστος Τσάμης, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντινεία», υπογραμμίζοντας: «συνεργαζόμαστε με τον συνεταιρισμό –κυρίως– σε συνδικαλιστικά θέματα και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον πρόεδρο, Θανάση Τσιοτίνα. Το κατάστημα ήταν μια ιδέα που υπήρχε πολύ καιρό πριν, και ο κ. Τσιοτίνας την υλοποίησε. Πραγματικά, η πόλη χρειαζόταν ένα τέτοιο κατάστημα, που προωθεί τα αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα».

 

 

Ύπαιθρος Χώρα | εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ