Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ«Καμπανάκι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εποχική γρίπη

«Καμπανάκι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εποχική γρίπη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τώρα μπαίνουμε στην κυρίως φάση της έξαρσης της γρίπης.

Αν και αυξημένη σε σχέση με πέρυσι η δραστηριότητα της γρίπης τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαινόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις, βάσει των στοιχείων από το σύστημα Sentinel του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κορύφωση του κύματος γρίπης καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Έως και χθες, Τρίτη, δέκα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρη Τσιόδρα από τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι κατα τη φετινή περίοδο θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2) που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση στους ηλικιωμένους σε αντίθεση με τον υπότυπο Η1Ν1 που έπληττε και πιο νεαρά άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ