Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΜΑΘ. ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - ΔΥΣΛΕΞΙΑΗ ΑΞΙΑ της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ της ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ... της Γκέλης Ντηλιά

Η ΑΞΙΑ της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ της ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ … της Γκέλης Ντηλιά

Είναι ανάγκη να διαγνωστεί το παιδί μου ως δυσλεξικό; Δεν μου αρέσει να κουβαλάει αυτή την ταμπέλα. Η διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε να σχεδιαστεί η παρέμβαση. Παρακάτω θα βρείτε 5 λόγους βάσει των οποίων θα καταλάβετε τα πλεονεκτήματα της.

1) Μια διαγνωστική αξιολόγηση παρέχει μια ξεκάθαρη απόδειξη όχι μόνο των συγκεκριμένων μαθησιακών αδυναμιών του κάθε ατόμου αλλά και μια λίστα των γνωστικών του δυνατών σημείων , βάσει των οποίων θα υποδειχθεί ο καλύτερος τρόπος για να διδαχθεί. Έτσι θα ακολουθήσετε μια ατομική « συνταγή » για την μελλοντική επιτυχία του.

2) Θα κατασκευαστεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης , το οποίο προβλέπει ειδικές διαδικασίες και παροχές που ακολουθούνται στο σχολείο κατά την διεξαγωγή των εξετάσεων, βάσει νομικού καθεστώτος.

3) Μετά την αξιολόγηση από τους ειδικούς, μοιράστε φωτοτυπίες στους δασκάλους ή καθηγητές ειδ. παιδαγωγούς καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στην εκπαίδευση του, όπως προπονητή, μουσικό, καθηγ. ξένων γλωσσών.

4) Φτιάξτε ένα ετήσιο αρχείο για το παιδί σας που θα περιλαμβάνει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του και πώς αυτό προτιμά να μαθαίνει. Μοιράστε το στους εκπαιδευτικούς του στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ενημερώστε το κάθε χρονιά που περνάει, γιατί ο μαθητής και το μαθησιακό του στυλ αλλάζει.

5) Η διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις βάζει όντως μια ταμπέλα αλλά το θέμα είναι τι κάνετε εσείς γι’ αυτό. Μπορεί να παραμείνει «προσωπική » ή απόρρητη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που καταβάλλουν προσπάθειες και αγωνίζονται να τα καταφέρουν αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση όταν ανακαλύπτουν ότι δεν είναι αψεγάδιαστα και ότι αγωνίζονται για προφανείς λόγους. Το να τους δώσετε τα εργαλεία να πάνε μπροστά και να προοδεύσουν θα τους αλλάξει τη ζωή.

 

Γκέλη Ντηλιά Καθηγ. Αγγλικής Γλώσσας, κάτοχος Level 5 BTEC Professional Certificate-Pearson, U.K. και πιστοποιητικού επιμόρφωσης του Εθν. και Καποδιστρ. Πανεπιστημίου πάνω σε θέματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Δυσλεξίας.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ