Καιρός για να φτιάξουμε ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά

- Advertisement -

Το χειμωνιάτικο ποτό των γιορτών. Ζεστό, καταπραϋντικό, ανακουφιστικό, μυρωδάτο. Ιδανικά το απολαμβάνεις κοντά στο τζάκι με φίλους και καλή κουβεντούλα. Αλλά το πίνεις ακόμα κι έξω μια κρύα, χειμωνιάτικη βραδιά, ίσως κάπως έτσι το γνώρισες, σε ένα γερμανικό φεστιβάλ/πανηγύρι στη Γερμανία ή ίσως σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στα γερμανικά λέγεται “glühwein” στα αγγλικά λέγεται “mulled wine” ενώ στα σκανδιναβικά “glögg”. Η αντίστοιχη ελληνική εκδοχή ίσως είναι το ρακόμελο ενώ γενικά η καλοκαιρινή του προφανώς είναι η sangria.

- Advertisement -

Είναι πανεύκολο να το φτιάξεις. Μόνο μην το σερβίρεις σε πλαστικό ποτηράκι όπως το γνώρισες στο γερμανικό Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι, ούτε σε ποτήρι του κρασιού. Tαιριάζει πιο καλά σε διαφανές ποτηράκι του καφέ ή του τσαγιού με χερουλάκι γιατί πίνεται ζεστό εως καυτό. Όσον αφορά τη συνταγή, παρόλο που είναι πολύ εύκολη και δε χρειάζεται καν μάλλον να μιλάμε για “συνταγές”, έκανα και εδώ τη σχετική έρευνα. Κατέληξα πως το να φτιάξουμε μια βάση σαν σιρόπι με ελάχιστη ποσότητα κρασιού αρχικά, φτιάχνουμε και ένα πολύ ωραίο απολαυστικά μυρωδάτο μείγμα αλλά και δεν διακινδυνεύμε να χάσουμε το αλκοόλ από το κρασί, όπως θα συνέβαινε εάν το ρίχναμε όλο από την αρχή, το οποίο διαπίστωσα ότι προτείνουν πολλές συνταγές.

1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
1 πορτοκάλι, τη φλούδα και το χυμό
τη φλούδα από 1 λεμόνι
τη φλούδα από 1 μανταρίνι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 στικ κανέλας
5 καρφάκια γαρίφαλο
4 κάψουλες κακουλέ σπασμένες
1/2 κ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γλυκού τζίντζερ τριμμένο
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τις φλούδες από το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα, τα κακουλέ, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.

Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και μερικές κουταλιές κρασί μέχρι να καλύψει τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα προσέχοντας να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά να αναμειχθούν καλά τα αρώματα μεταξύ τους.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, με προσοχή να μη βράσει το κρασί, μέχρι να έχουμε ένα ζεστό απολαυστικό μείγμα.
Σουρώνουμε, γαρνίρουμε τα ποτήρια μας και σερβίρουμε.

συμβουλές: Το κρασί δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό αλλά βεβαίως ούτε και φτηνό. Ένα κόκκινο ξηρό φρουτώδες ή ένα ημίγλυκο είναι η καλύτερη επιλογή (για παράδειγμα Merlot, Cabernet Sauvignon).
Κι αν προτιμήσεις τη σκανδιναβική εκδοχή “glögg”πρόσθεσε στο τελευταίο στάδιο λίγη βότκα στο μείγμα, σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου. Αφού το πιεις, τρως και το μικρό σου σνακ! Γι αυτό πολλές φορές το σερβίρουν και με κουταλάκι.

- Advertisement -