Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Μανιάτης: «Οι ζαριές Τσίπρα εξάρες για Σόϊμπλε & ασσόδυο για τους...

Γ. Μανιάτης: «Οι ζαριές Τσίπρα εξάρες για Σόϊμπλε & ασσόδυο για τους πολίτες »

Σημεία ομιλίας Γιάννη Μανιάτη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ν/Σ του ΥΠΕΝ «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Οδηγείστε σε αδιέξοδο δρόμο με ταμπέλα στο τέλος «Απαγορεύονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα»: Θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από την καταδίκη στην οποία οδηγείται η χώρα μετά τις διάφορες ζαριές του κ. Τσίπρα που είναι ασσόδυο για τους πολίτες κι εξάρες για τον κ. Σόιμπλε και τους υπερσυντηρητικούς δανειστές. Ο κ. Τσίπρας απειλούσε τις αγορές ότι θα χορεύουν πεντοζάλι. Δυστυχώς όμως, οι Έλληνες πολίτες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και όχι το πεντοζάλι οι αγορές, οι οποίες κάνουν αυτό που θέλουν, έχοντας ως πειθήνιο όργανό τους τον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας χάρισε στον κ. Σόιμπλε το Υπερταμείο αποικιοκρατίας για τα επόμενα 99 χρόνια: Ο κ. Σόιμπλε προσπαθούσε να δημιουργήσει το Υπερταμείο της αποικιοκρατίας, ώστε για τα επόμενα 99 χρόνια ο δημόσιος πλούτος της χώρα να πωλείται με πλειοψηφία των ξένων. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι τον Νόμο αυτό θα τον καταργήσουμε, ώστε το ελληνικό κοινοβούλιο και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να έχει το «πάνω χέρι» στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η δημόσια περιουσία.
Εκτός από «Γιαλαντζί» αριστερή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και «Γιαλαντζί» Χωροτάκτες: Χωροτακτούν ξεπατηκώνοντας κατά 90% τον προηγούμενο νόμο 4269/2014 και δημιουργώντας το καινούριο 10% που είναι η απόλυτη καταστροφή. Εάν θέλετε να προσθέσετε μια θετική νότα στο έργο σας, πρέπει να αποσύρετε το νόμο και να φέρετε σημειακές τροποποιήσεις που χρειάζονται στο ν.4269/2014 και τότε θα έχετε όλο το εθνικό κοινοβούλιο μαζί σας.
Tο μικρό Fast Track: Εκτός από τα γνωστά Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) που εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) και που εμείς θεσμοθετήσαμε υπό τον έλεγχο και την ασφάλεια δικαίου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπάρχει και το μικρό Fast Track, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δηλ. η δυνατότητα μικρών επενδύσεων ύψους 2 εκατ. €, 5 εκατ. € κ.λπ. με γρήγορη διαδικασία να προχωρούν και να εγκρίνονται με την ίδια ασφάλεια δικαίου όπως και οι στρατηγικές επενδύσεις, δηλ. με Προεδρικό Διάταγμα. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) όπως είναι σήμερα περνούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τι φοβάστε λοιπόν περί την ασφάλεια δικαίου και για ποιον λόγο βάζετε μέσα ένα ενδιάμεσο στάδιο, την περίφημη προέγκριση, που θα αποφασίζουν οι υπηρεσίες και τελικά ο Υπουργός και θα εγκρίνεται 2 φορές το χρόνο, δηλ. 6 μήνες θα περιμένουν οι επενδυτές, αφού πρώτα έχει βγει υπουργική απόφαση σχετικά με το πώς θα εκδίδεται η προέγκριση και πώς θα υποβάλλονται οι προμελέτες που θα γίνουν μετά από κάποια χρόνια Προεδρικό Διάταγμα;
Δεν σας έχουν περιγράψει τη νάρκη που βάζετε στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και στο να μπορέσει ένας επενδυτής να έχει ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου όταν θέλει να επενδύσει σ’ αυτό τον τόπο;

Τοπικά Χωρικά Σχέδια: Η Ελλάδα είχε 7 επίπεδα σχεδιασμού και με το ν.4269/2014 καταργήσαμε τα 2, με αποτέλεσμα τώρα να έχει 5 επίπεδα σχεδιασμού (οι άλλες χώρες έχουν συνήθως 4). Μειώσαμε τη γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση έρχεται και βάζει ένα ακόμη επιπλέον στάδιο.
Στο νόμο που καταθέτει η κυβέρνηση λέει ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια υποχρεωτικά θα γίνονται σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου, όχι Καποδιστριακού. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας κεντρικός Δήμος, π.χ. ο Δήμος Άργους που έχει άλλους 7 τέως Καποδιστριακούς Δήμους στην ίδια Ενότητά του, ή η Ρόδος που είναι μεγάλο νησί, θέλουν να προχωρήσουν σε ένα Τοπικό Χωρικό Σχέδιο πρέπει να κάνει για όλα τα χωριά όλου του Δήμου κι απαγορεύεται το κεντρικό Άργος, η κεντρική Ρόδος, ή οποιαδήποτε κεντρική πόλη να κάνει το δικό της.

Ποιος χωροτάκτης σάς το εισηγήθηκε αυτό και ποιος σας είπε ότι αν ένα ορεινό χωριό, το τελευταίο χωριό ενός Δήμου, δεν έχει προχωρήσει τη μελέτη του, θα πρέπει εξαιτίας αυτού του ορεινού χωριού που απέχει 50 ή και 100 χιλιόμετρα από το κέντρο του Δήμου, να καθυστερήσει την ανάπτυξη του υπόλοιπου;

Βάλτε τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε επίπεδο καποδιστριακού δήμου, προκειμένου να μη «σέρνεται» όλη η διαδικασία με ατελέσφορες χρονικές καθυστερήσεις. Πρόκειται για τεράστιο λάθος

Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.): Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που αφορά το Ηράκλειο, τον Βόλο, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Αργολίδα και πολλές άλλες περιοχές. Κάποτε, με λανθασμένη διαδικασία θεσμοθετήθηκαν Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου είναι Προεδρικά Διατάγματα. Για να αλλάξουν, απαιτείται ξανά Προεδρικό Διάταγμα, θέλουν δηλαδή εφαρμογή ενός Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.
Δεν έχετε βγάλει ακόμα τις προδιαγραφές των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Γιατί δεν τις έχετε βγάλει 2 χρόνια τώρα; Τι σας δέσμευε, τι σας εμπόδιζε κι επί 2 χρόνια κανένας Δήμος δεν μπορεί να κάνει κανενός είδους παρέμβαση; Εμείς γιατί προλάβαμε μέσα σε 3 μήνες και βγάλαμε τις προδιαγραφές για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που είναι οι μικρές επενδύσεις; Ήδη, αυτή τη στιγμή είναι κατατεθειμένες πάνω από 30 μικροεπενδύσεις των 5-10 εκατ. €, που τις έχετε όμως «παγώσει». Δεν έχετε εγκρίνει καμία και περιμένουν. Είναι στο «pipeline» και περιμένουν.

Για να εγκριθούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια με βάση αυτά που εισηγείται η κυβέρνηση, αφαιρούμε μια αρμοδιότητα που έχουν οι Περιφέρειες, τα Περιφερειακά Συμβούλια Πολεοδομίας και Χωροταξίας και τα παίρνει όλα το κεντρικό κράτος. Μιλήσατε για αποκέντρωση, αλλά στην ουσία πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Πρόκειται για υπερσυγκέντρωση στο κεντρικό κράτος όλων των αρμοδιοτήτων περί την Χωροταξία και Πολεοδομία. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου θα «φορτωθούν» και με τη δουλειά που μέχρι τώρα πρέπει να κάνουν οι Περιφερειακές Αποκεντρωμένες και όλα αυτά χωρίς καν να υπάρχουν προδιαγραφές. Θεωρείτε ότι με τέτοιες διαδικασίες προωθείτε την ανάπτυξη, ή αντίθετα βάζετε ένα «Απαγορεύεται να επενδύσετε στην Ελλάδα του Τσίπρα»;

Αδιανόητη πρόβλεψη: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εάν έχεις ανάγκη να αναθεωρήσεις κάποιες χωροταξικές προβλέψεις, θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένεις μια πενταετία για να τις αναθεωρήσεις.
Πριν λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, φόρεσε τα καλά του κι έκανε τα εγκαίνια του αγωγού TAP στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Είχα την τιμή να διαπραγματευθώ, να κυρώσω στη Βουλή και να αδειοδοτήσω περιβαλλοντικά τον αγωγό TAP, που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσαν λυσσαλέα. Ξέρετε αυτά μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα έγιναν; Έγιναν μέσα σε δύο (2) χρόνια. Εάν υπήρχε ο νόμος που τώρα μας εισηγείστε, ο TAP δεν θα μπορούσε να γίνει, διότι απλούστατα θα έπρεπε να περιμένουμε πέντε (5) χρόνια για να αλλάξουμε τις βασικές χωρικές ρυθμίσεις της βόρειας Ελλάδας.

Αλλάξτε το. Αφήστε την παλιά πρόβλεψη ότι όταν υπάρχει τεκμηρίωση, τότε και πριν την παρέλευση πενταετίας να μπορεί, πάντα μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, πάντα μέσω Προεδρικού Διατάγματος, να αναθεωρηθεί και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο.

Χρήσεις Γης: Αδιανόητο! Ξέρετε καμιά χώρα όπου όταν έρθει κάποιος επενδυτής και πει «εγώ θέλω να κάνω μια τουριστική μονάδα ή μια βιομηχανική μονάδα σε μια περιοχή» να του πει «δεν έχουμε σύστημα Χρήσεων Γης, μας συγχωρείτε»;
Η Ελλάδα που θέλει επενδύσεις, που θέλει επενδυτές, που πάτε ταξίδια στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη, δεν μπορεί να πει σε κάποιον που ενδιαφέρεται να επενδύσει πού μπορεί να κάνει τι, γιατί το σύστημα Χρήσεων Γης, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει με το ν. 4269/2014, το ακύρωσε η Κυβέρνηση. Δύο χρόνια δεν έχει φέρει τίποτα και ακόμα περιμένουμε κάτι που θα έρθει δεν ξέρουμε μετά από πόσους μήνες, και προς το παρόν εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1987!

Η Ελλάδα του 2016 λέει στον επενδυτή θα χωροθετήσω ως προς τις Χρήσεις Γης, με βάση όχι ό,τι είχαν αποφασίσει το 2014 αυτοί οι κακοί που το θεσμοθέτησαν τότε, αλλά ό,τι είχε θεσμοθετηθεί το 1987.

Ακόμα και τώρα αν υποβάλλετε Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μεσολαβήσουν 6 μήνες. Επί δύο, δυόμισι χρόνια η χώρα είναι χωρίς σύστημα Χρήσεων Γης. Τραγικό!!!

Κατάργηση άρθρου 11 του ν.4269: Όλοι μας όταν θελήσαμε να πάμε σε μια υπηρεσία για να δούμε πού μπορούμε να κάνουμε τι, για να απαντήσει σε αυτή τη βασική ερώτηση η κάθε υπηρεσία μάς έλεγε: Η πολεοδομία «περίμενε να ανοίξω τα συρτάρια να βγάλω τους χάρτες». Τέλειωνες από εκεί. Σου έλεγε να πας στο δασαρχείο. Άνοιγε τα συρτάρια τα δικά του και έβγαζε άλλους χάρτες το δασαρχείο. Τελείωνες από εκεί. Πήγαινε τώρα και στην Αρχαιολογία, να σου πει η Αρχαιολογία αν σου επιτρέπει. Τελείωνες και από εκεί. Σου έλεγε να πας τώρα και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, γιατί με τον αιγιαλό δεν ξέρω τι γίνεται. Και αφού τελείωνες, σου έλεγε για να δω τώρα και το Γενικό Πολεοδομικό τι λέει. Ένας απίστευτος κυκεώνας αναποτελεσματικότητας και αναποφασιστικότητας.
Με το άρθρο 11 του ν. 4269/2014 το αλλάξαμε. Και τι κάναμε; Όλα αυτά, που είναι οι λεγόμενες «Θεσμικές Γραμμές», Γενικό Πολεοδομικό, αιγιαλός, αρχαιολογία, δάση, υποχρεώσαμε να ενταχθούν σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών – GIS, όπου πατώντας από το ποντίκι σου ένα πλήκτρο, σου λέει τη στιγμή εκείνη στη θέση που έχεις κλικάρει εάν σου επιτρέπει η πολεοδομία, εάν σου επιτρέπει η αρχαιολογία, εάν σου επιτρέπει ο αιγιαλός.

Το δοκιμάσαμε και εφαρμόστηκε στο Νομό Κοζάνης. Το δοκιμάσαμε και εφαρμόστηκε στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Αθήνας. Είναι έτοιμο. Γιατί το ακυρώνετε αυτό, κύριε Υπουργέ; Θέλετε να ξαναγυρίσουν οι επενδυτές να ανοίγουν τα συρτάρια και να τραβάνε τους χάρτες και ποτέ κανένας να μην μπορεί να τους πει με ασφάλεια δικαίου τι να κάνουν;

Η μόνη πολιτική διέξοδος είναι να φύγει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή συσχετισμών. Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με εθνική συνεννόηση. Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως σταθερά επιμένει από το 2012, θα βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν μπορεί κανένας μόνος του. Ούτε ο κ. Τσίπρας μπορεί μόνος του, ούτε ο κ. Μητσοτάκης.
Μόνο το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, που πιστεύουν πραγματικά ότι αυτός ο τόπος έχει μέλλον, μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού μέσα από μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ