Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό ΠΣΕΑ και υπό όρους μπορεί να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές

Από ΠΣΕΑ και υπό όρους μπορεί να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές

Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ 160/τ.Α’/20.9.2010). Αυτό απάντησε το ΥπΑΑΤ στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος.

Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός της ΝΔ ζητούσε να εξεταστεί το αίτημα αποζημίωσης ελαιοπαραγωγών σε περιοχές, όπως της Βοιωτίας, που λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια παραγωγής. Στην απάντησή του το ΥπΑΑΤ, επισημαίνει ότι oι ζημιές από ακαρπία μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας.

Βασική προϋπόθεση ένταξης των ζημιών αυτών σε πρόγραμμα ΚΟΕ (όπως ορίζεται από τους Κανονισμούς) είναι ότι θα πρέπει, εκτός των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Πιο αναλυτικά, στην απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ Ε. Μπασιάκος και με βάση την από 21-10-2016 έγγραφη ενημέρωση του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΕΛ.Γ.Α., κ. Γ. Θεοχάρη, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ως γνωστόν, οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ 160/τ.Α’/20.9.2010).

Ωστόσο, oι ζημιές από ακαρπία μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας.

Βασική προϋπόθεση ένταξης των ζημιών αυτών σε πρόγραμμα ΚΟΕ (όπως ορίζεται από τους ανωτέρω Κανονισμούς) είναι ότι θα πρέπει, εκτός των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βοιωτίας, ως προς το φαινόμενο της ακαρπίας (κακή καρπόδεση), μέχρι και την περίοδο της συγκομιδής».

agrotypos.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ