Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΟ καστανός τετράνυχος έπληξε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και σε περιοχές της Κυνουρίας

Ο καστανός τετράνυχος έπληξε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και σε περιοχές της Κυνουρίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας ενημερώνει ότι εμφανίστηκε σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Περιφερειακή μας Ενότητας το άκαρι(έντομο) Eutetranychus orientalis – καφέ τετράνυχος των εσπεριδοειδών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στις Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες Πραγματευτής και Λεωνιδίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και στην Τοπική Κοινότητα Αγ. Ανδρέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Αποτελεί σημαντικό εχθρό όλων των εσπεριδοειδών.

Προσβάλλει κυρίως την άνω επιφάνεια των φύλλων κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης, προκαλώντας πολυάριθμες σταχτόχροες κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του φύλλου. Το προσβεβλημένο δέντρο έχει χλωρωτική όψη και σε σοβαρές προσβολές εμφανίζει εξασθενημένη ανάπτυξη, μειωμένη παραγωγή και με ένα ελαφρύ άνεμο τα φύλλα πέφτουν απογυμνώνοντας τελείως τα κλαδιά. Οι καρποί προσβάλλονται λιγότερο και αποκτούν μια υπόφαια όψη.

Για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του ακάρεως απαιτείται θερμοκρασία περιβάλλοντος από 11οC έως 30 οC και σχετική υγρασία από 40-75%. Ευνοϊκότερη εποχή ανάπτυξής του είναι το φθινόπωρο. Σε ξηροθερμικές συνθήκες το άκαρι δεν αναπτύσσεται και σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, η θαλάσσια αύρα ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών. Μεταδίδεται με τον άνεμο και με κάθε είδους μετακίνηση προσβεβλημένου φυτικού υλικού.

Για την αντιμετώπισή του οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών πρέπει να πραγματοποιούν στα κτήματά τους μακροσκοπικούς ελέγχους την άνοιξη και το φθινόπωρο, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τα συμπτώματα στα φύλλα (χλωρωτικές κηλίδες, αποχρωματισμός, κιτρίνισμα, ελαφριά συστροφή των φύλλων). Με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού φαίνονται κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης του φύλλου, άτομα του ακάρεως διαφόρων ηλικιών και εκδύσεις. Σε περίπτωση προσβολής γίνεται εφαρμογή εγκεκριμένου ακαρεοκτόνου σκευάσματος, ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες της ετικέτας του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου (τηλ. 2757022212) και Άστρους (τηλ. 2755022283) και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ