Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΚαλαμάτα: Στη δημοσιότητα η έκθεση για την επιλογή της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας»

Καλαμάτα: Στη δημοσιότητα η έκθεση για την επιλογή της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας»

Τα βασικά σημεία στα οποία έπασχε ουσιαστικά η πρόταση που παρουσίασε ο Δήμος Καλαμάτας και το αρμόδιο Γραφείο, αναφορικά με τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, παρουσιάζονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση της επιτροπής επισημαίνεται πως το πρόγραμμα που παρουσίασε η Καλαμάτα, δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία την οποία ο δήμος και το Γραφείο επικαλέστηκαν, ώστε να καταστεί η Καλαμάτα πρότυπο περιφερειακής πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης αναφέρεται ότι το πρόγραμμα του Δήμου και του Γραφείου Υποψηφιότητας αποτελούνταν από έργα ενδιαφέροντα μεν, τα οποία όμως έδωσαν την εντύπωση ότι δεν συνδέονταν μεταξύ τους και ότι δεν συναποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο. Επιπλέον η επιτροπή επιλογής σημειώνει ότι το πρόγραμμα φαίνεται ότι είχε προβλήματα όσον αφορά στην επιδίωξη να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά μετά την υλοποίηση του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και παρατηρεί ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα δεν ήταν επαρκής ή δεν έπειθε ότι η πόλη έχει την αποφασιστικότητα να στηρίξει οικονομικά τις ανάγκες του προγράμματος. Επιπροσθέτως η επιτροπή στην έκθεσή της σημειώνει ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη συνεργασία, τη διασύνδεση, την ανταλλαγή εμπειριών με ευρωπαίους εταίρους στον τομέα του πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά στο επιχειρημα των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 , όπως προκύπτει από την έκθεση, η επιτροπή δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την ένταξη της επετείου στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά με το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου δεν προσάρμοζε και δεν συνέδεε το 1821 με τις αξίες των πολιτών της σύγχρονης Ευρώπης.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ωστόσο, χθες το απόγευμα, κατά την ανακήρυξη του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου ως επιτίμου δημότη , τη στιγμή που του επέδιδε, στο Μέγαρο Χορού, ως δώρο, τη περγαμηνή της «Διακήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές», εξέφρασε τη λύπη του για την ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής, σχολιάζοντας στον αρχιεπίσκοπο ότι το κείμενο της διακήρυξης δεν της «πολυάρεσε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ert.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ