Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΤατούλης σε διαμαρτυρόμενους αγρότες: "Αστόχησε το πρόγραμμα δακοκτονίας, αλλά τίποτα δεν τελειώνει...

Τατούλης σε διαμαρτυρόμενους αγρότες: “Αστόχησε το πρόγραμμα δακοκτονίας, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ”

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης. Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στο παρόν και στο μέλλον της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η συζήτηση έγινε υπό το βαρύ κλίμα της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν τα δέντρα της ελιάς και οι καρποί από τον δάκο. Τα «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν αγρότες από την περιφέρεια, όπως είχε προαναγγείλει η Ομοσπονδία Αγροτών την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφεραν, παραβρέθηκαν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν καθώς λόγω της ανεπιτυχούςς δακοκτονίας, καταστράφηκε η παραγωγή.

Η εντεταλμένη αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ξεκίνησε τη συζήτηση του θέματος αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την προστασία των μοναδικών προϊόντων της ελιάς τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επεσήμανε ότι σε επικοινωνία που είχε με το υπουργείο, προκειμένου να παρευρεθεί εκπρόσωπός του σε σε μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του ΠεΣυ πήρε αρνητική απάντηση.

Υπήρχαν κάποιες κοινότητες και δήμοι που είχαν ζητήσει να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας λόγω μειωμένης παραγωγής και τώρα εμφανίζονται και ζητούν αποζημιώσεις.

Τέλος, η κυρία Νικολάκου πρέπει να ζητήσουμε τις άμεσες αποζημιώσεις των αγροτών, πάνω σε μια αληθινή και ρεαλιστική βάση.

Έπειτα ο κ. Ηλίας Στρατηγάκος αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος σε θέματα του αγροτικού τομέα, είπε ότι η εφετινή χρόνια ήταν πολύ δύσκολη γιατί υπήρχε υψηλή θερμοκρασία η οποία οδήγησε στη μειωμένη καρπόδεση και επέφερε μικροκαρπία και ακαρπία.

“Να γίνει μια επιτροπή που να στηρίξει και να τεκμηριώσει τα όσα έγιναν και να απευθύνει το αίτημα στο υπουργείο, προκειμένου να υπάρξουν οι αποζημιώσεις”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος στην τοποθέτησή του κατέδειξε την απουσία των εισηγήσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

“Έχουν γίνει πολλές σπατάλες για μελέτες, έρευνες, ημερίδες για τον δάκο και ακόμα δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

Υπάρχει μια δυσκαμψία όσον αφορά στους πόρους και έτσι δεν έγιναν οι ψεκασμοί για τον δάκο όπως έπρεπε, αλλά το υπουργείο αναφέρει ότι στέλνει όσα ζητούν οι υπηρεσίες.»
Χρειαζόμαστε ευελιξία και να ταχύτητα όσον αφορά στα χρήματα και επίσης πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες περιόδους.

Ο κ. Αλευράς είπε ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στα προϊόντα της ελιάς σε ολόκληρη την περιφέρεια και σε ολόκληρη της Ελλάδα. Η απώλεια παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% με σημαντικά μειονεκτήματα για τους παραγωγούς και για την τοπική οικονομία.

Έπειτα ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι εφαρμόζεται μια αντιαγροτική πολιτική και από τη μεριά τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας. Σαν να μην έφταναν όλα το προβλήματα των αγροτών, ήρθαν και οι πλημμύρες, ήρθε και δάκος και αποτελείωσε τους αγρότες.

Ο κ. Ξηροβάσιλας είπε ότι η Περιφέρεια πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική, τονίζοντας ότι όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μιλούν για το τι πρέπει να γίνει, αναφέροντας γενικά χαρακτηριστικά και όχι συγκεκριμένα για τη λύση του αδιεξόδου.

Ο κ. Νίκου είπε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να δούμε ότι το ελαιόλαδα δεν είναι ένα προϊόν πολυτέλειας αλλά ένα βασικό προϊόν το οποίο παρόλο που η Περιφέρεια έχει μεγάλη παραγωγή, δεν έχει γίνει προσπάθεια να πιστοποιηθεί και να αναδειχθεί.

Η κυρία Λυμπεροπούλου μίλησε για στρατηγικούς στόχους, για αλλαγή νοοτροπίας σε παραγωγούς, εξαγωγούς και σε όλους. «Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν πάντα μπροστά τους τον δάκο, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη, με τους ψεκασμούς να μην γίνονται σε σωστό χρόνο και χωρίς σωστή εφαρμογή.

Ο κ. Θεωδορακόπουλος πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πελοποννήσου μίλησε για το πρόβλημα του δάκου, με τη σημερινή χρονιά να είναι καταστροφική και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στη συνεδρίαση, ζητούν την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές του προϊόντος. Επίσης να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία και τέλος να δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα δακοκτονίας.

«Θέτουμε την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους. Καμιά ανοχή στο θέμα της επιβίωσής μας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με δυναμικό ”παρών”, να πιέσουμε ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας για δακοκτονία από εθνικό κρατικό φορέα.»

Ο κ. Βουρλίτης είπε ότι ως αγρότες δεν θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν στη ΝΑSA αν όχι στο Περιφερειακό. Η ευθύνη είναι όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Πρέπει να αλλάξει η στρατηγική, ζητάμε να γίνει ψηφοφορία και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ ο οποίος αφαιμάζει τους μικρομεσαίους αγρότες, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Έπειτα ο κ. Γιαννόπουλος προϊστάμενος ΔΑΟΚ Αρκαδίας, είπε ότι έγιαναν όλες οι διαδικασίες στο διαγωνιστικό κομμάτι όπου δυστυχώς δεν υπήρχε καμία προσφορά.

“Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που κάναμε, συμφωνώ ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”.

Ο κ. Τατούλης με τη σειρά του είπε ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το θέμα, οι αγρότες έφυγαν χωρίς να παρακολουθήσουν την συζήτηση του θέματος και ότι προφανώς δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της συζήτησης.

“Εμείς από την πρώτη στιγμή ασχολούμαστε με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα”.

Θέλω και απαιτώ τον σεβασμό του περιφερειακού συμβουλίου και της δημοκρατίας, είπε ο κ. Τατούλης ύστερα από μία περέμβαση των αγροτών στην τοποθέτησή του.

Ο περιφερειάρχης είπε τις απόψεις του για το θέμα της δακοκτονίας αναφέροντας ότι η παρουσίας των αγροτών στη συνεδρίαση ήταν απόλυτα οργανωμένη κίνηση η οποία δεν είχε στόχο την εύρεση λύσης αλλά έγινε για να προαχθεί ο λαϊκισμός και να προταχτεί το ψέμα.

«Σε έναν μεθοδευμένο λόγο δημιουργώντας το ψέμα ότι μπορεί να πείθει τους πολίτες για να καταχραστεί την κοινωνική και οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες.

Δεν έχετε λύση και σχέδιο», είπε απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γόντικά και στους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που παρευρέθηκαν εκεί και κατηγόρησαν την Περιφέρεια για την καταστροφή της παραγωγής τους από τον δάκο.

«Δεν είναι άποψη ότι καταστραφήκαμε και όλα εδώ τελείωσαν, δεν είναι άποψη ότι όλα πρέπει να τα λύσει το κράτος, δεν είναι λόγος να λέμε ότι φταίει η Περιφέρεια για κάτι που το έχει αναλάβει ως εποπτεία, γιατί αυτό το πρόγραμμα της δακοκτονίας μπορεί και κάποια στιγμή να αστοχήσει, και περί αυτού πρόκειται», είπε ο κ. Τατούλης.

Κλείνοντας ο κ.Τατούλης τόνισε ότι το ζήτημα που πρέπει να τεθεί δεν πρέπει να αφορά τις αποζημιώσεις για την καταστροφή του καρπού από τον δάκο, αλλά οι αποζημιώσεις που πρέπει αν αναζητήσουν είναι αυτές για την ακαρπία.

Πηγή: arcadiaportal.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ