Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΠρωτοχρονιά με φόρο – φωτιά 22% για όλους – Τι πρέπει να...

Πρωτοχρονιά με φόρο – φωτιά 22% για όλους – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Δείτε σε ποιες αγορές και συναλλαγές καταργούνται πλήρως τα μετρητά
– Καμία φοροαπαλλαγή για όσους δεν χρησιμοποιούν πιστωτική η χρεωστική κάρτα
– Τα πάνω, κάτω με τις αλλαγές στο νόμο που φέρνει το πλαστικό χρήμα στη ζωή μας
– Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι από την Πρωτοχρονιά του 2017
Τα πάνω, κάτω φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το αφορολόγητο, τη χρήση πλαστικού χρήματος, το όριο στις συναλλαγές με μετρητά και τις φοροαπαλλαγές.

Ουσιαστικά κανείς δεν θα έχει κατοχυρωμένο αφορολόγητο από 1/1/2017. Αυτό θα πρέπει να “χτιστεί” με τη χρήση πλαστικού και μόνο χρήματος.

Την ίδια ώρα καταργούνται όλες οι συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτες ή τραπεζικές επιταγές.

Για όσους μάλιστα δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσό με πλαστικό χρήμα ο φόρος αυξάνεται κατά 22%, αλλά μόνο για το ποσό που δεν συμπληρώνει κάποιος με “πλαστικές” αποδείξεις.

Ποιο αναλυτικά για να επωφεληθεί κάποιος από το αφορολόγητο θα πρέπει για εισόδημα ως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% με κάρτες, από 10.000 ως 30.000 το ποσοστό είναι 15% και για μεγαλύτερα εισοδήματα φτάνει στο 20%.

Επίσης, οι δαπάνες για γιατρούς, δικηγόρους και άλλα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για φοροδιαφυγή οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται με κάρτα για να τύχουν φοροαπαλλαγής.

Οσον αφορά στις διατάξεις για την οικιοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων προβλέπεται προσαύξηση του φόρου που αναλογούσε κατά το χρόνο της απόκρυψης με συντελεστές 8-10%.

Η δυνατότητα οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ως 31 Μαϊου 2017 και επιμέρους εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν μέχρι 31 Μαρτίου ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος είναι 8% του κύριου φόρου που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση, ενώ αν οι δηλώσεις υποβληθούν μετά τις 31 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη του προγράμματος ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κύριου φόρου που προκύπτει από τη δήλωση.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις προβλέπονται στην περίπτωση όπου έχει κοινοποιηθεί ειδοποίηση προσωρινού ελέγχου με την προσαύξηση να φτάνει ως και το 30%.

Πηγή: newsit.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ