Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔώρο Χριστουγέννων, πότε και πόσα θα πάρετε...

Δώρο Χριστουγέννων, πότε και πόσα θα πάρετε…

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη από τις αρχές Μαΐου, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους μισθωτούς και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές του εργαζόμενου κατά τη 10η Δεκεμβρίου.
Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο οι τακτικές αποδοχές, αλλά και κάθε επιπλέον παροχή που μπορεί να λαμβάνει ο εργαζόμενος (πχ τακτικές υπερωρίες, μπόνους, οδοιπορικά, έξοδα τηλεπικοινωνιών, έξοδα ενοικίου, τροφεία κλπ).

Επίσης, προστίθεται τμήμα του επιδόματος αδείας (το ποσό προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό του δώρου με το συντελεστή 0,041666)

Για όσους ξεκίνησαν την εργασία τους μετά την 1η Μαΐου, το δώρο ανέρχεται σε 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασίας.

Για να μην ταλαιπωρείστε με κομπιουτεράκια, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) έχει αναρτήσει εφαρμογή για τον άμεσο υπολογισμό του δώρου.

Θα την βρείτε εδώ

Πότε θα γίνει η καταβολή
Έως τις 21 Δεκεμβρίου. Είναι η τελευταία προθεσμία για τους εργοδότες, που φυσικά έχουν την ευχέρεια να το καταβάλλουν και νωρίτερα.
Η μη καταβολή του επισύρει ποινικές κυρώσεις.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να συντάξουν μηνυτήρια αναφορά στην επιθεώρηση εργασίας.

Για όσους έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2016
Και οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, ανάλογο με την περίοδο που εργάστηκαν.
Σε αυτή την περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
πηγη euronews

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ