Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣΣας γράφω ίσως για τελευταία φορά από Χαλέπι» ένα γράμμα 25χρονης κοπέλας...

Σας γράφω ίσως για τελευταία φορά από Χαλέπι» ένα γράμμα 25χρονης κοπέλας που αποτυπώνει πλήρως τον πόνο, την απόγνωση και τη δυστυχία

Η Wa’ad al-Kateab, κάτοικος στο Χαλέπι, αποτυπώνει πλήρως τον πόνο, την απόγνωση και τη δυστυχία. Οι εικόνες είναι σκληρές και δείχνουν την πραγματικότητα, όχι όπως τη φανταζόμαστε, αλλά όπως είναι. Βρίσκεται και ίδια σε κίνδυνο και κάνει έκκληση μέσα από μια επιστολή της να θυμηθούμε όλοι την ανθρωπιά μας.

Η Wa’ad al-Kateab, μια νέα γυναίκα από το Χαλέπι, η οποία κινηματογραφεί την μαρτυρική κατάσταση στην περιοχή για λογαριασμό του Chanel 4 News, αποτυπώνει τον τρόμο, τον πόνο και την απόγνωση. Η ίδια είναι εγκλωβισμένη στην περιοχή και δεν μπορεί να φύγει. Έγκυος στο δεύτερο παιδί της γίνεται ένα με τις οικογένειες που σπαράζουν, πονούν και εξιστορεί την αλήθεια των ανθρώπων.

Πρόσφατα βραβεύτηκε, ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει από την πόλη. Αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα-έκκληση προς όλους.

Το γράμμα της 25χρονης κοπέλας

«Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μου γράμμα προς εσάς και προς τον κόσμο. Είμαι στην πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου και μόνο σήμερα 30 βαρέλια-βόμβες και 100 βλήματα πυροβολικού έπεσαν στη γειτονιά μου (al-Sukkari). Ήθελα να είμαι μαζί σας, αλλά η πολιορκία της πόλης με εμπόδισε. Είμαι απλά ένα άτομο ανάμεσα στους 270.000 ανθρώπους που ζουν υπό αυτήν την πολιορκία. Το μόνο που είναι διαθέσιμο σε αυτήν την πόλη είναι ο αέρας, αλλά αυτός ο αέρας, τις περισσότερες φορές, είναι μολυσμένος με δηλητηριώδη αέρια. Δεν είμαστε η μοναδική πόλη στη Συρία που βρίσκεται υπό πολιορκία και η σωτηρία μας δεν θα επιτευχθεί μόνο με την άρση αυτή της πολιορκίας ή την ανάσχεση των βομβαρδισμών αλλά μα την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και παίρνοντας πίσω την αξιοπρέπειά μας ως Σύριοι. Θα ήθελα να σας την πλήρη εικόνα για το Χαλέπι, αλλά είμαστε ανίσχυροι μπροστά στη φρίκη του αφανισμού που οι Ρώσοι και το καθεστώς Άσαντ απολαμβάνουν σε αυτήν την αρχαία πόλη. Αυτή είναι μια ετοιμοθάνατη πόλη που λέγεται Χαλέπι. Και οι κάτοικοί του σας ζητάνε να θυμηθείτε την ανθρωπιά σας».

Τα video της μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Το Χαλέπι μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο νεκροταφείο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

Το Χαλέπι κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα «γιγάντιο νεκροταφείο», προειδοποίησε χθες ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Παρακαλούμε» τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν να την πρόσβαση στην πολιορκημένη περιοχή του ανατολικού Χαλεπιού προτού μετατραπεί σε ένα γιγάντιο νεκροταφείο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Γαλλίας.

Ο ίδιος ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει «με κάθε ασφάλεια» την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του OCHA, αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμες να περάσουν από την Τουρκία στο δυτικό Χαλέπι, όμως θα πρέπει πρώτα να τερματιστεί η πολιορκία και να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις για την προστασία των αμάχων.

 

 

Αρχική

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ