Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ λέξη της χρονιάς για το 2016 ήταν ελληνική!

Η λέξη της χρονιάς για το 2016 ήταν ελληνική!

Ο φόβος για το διαφορετικό ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε το 2016, σύμφωνα με το μεγάλο διαδικτυακό λεξικό dictionary.cοm, το οποίο ανέδειξε ως λέξη τη χρονιάς που τελειώνει μία ελληνική: τη λέξη «ξενοφοβία».

Σύμφωνα με το διαδικτυακό λεξικό, το 2016, η λέξη που εμφανιζόταν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων ξανά και ξανά ήταν η λέξη «ξενοφοβία» – από το «ξένος» και το «φόβος», που ορίζεται ως το αίσθημα του φόβου ή και της αποστροφής προς τους ξένους.
Οι αναζητήσεις για την «xenophobia» στο site αυξήθηκαν κατά 938% από τις 22 Ιουνίου έως τις 24 Ιουνίου.

Η αγγλική λέξη «xenophobia» είναι, πάλι, σχετικά νέα, αφού εντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το dictionary.com ορίζει τον αγγλικό όρο «xenophobia» ως «φόβο ή μίσος για τους ξένους, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ή αγνώστους». Μπορεί επίσης να αναφέρεται στον φόβο ή τη δυσαρέσκεια απέναντι σε έθιμα, ενδυμασίες και κουλτούρες ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό μας.

«Έχουν δίκιο που έκαναν την “ξενοφοβία” λέξη της χρονιάς. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με την οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Δεν είναι μια λέξη που πρέπει να γιορτάζεται… Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να πολεμήσουμε» ανέφερε ο καθηγητής δημόσιας πολιτικής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Robert Reich.

Η ψήφος για το Brexit, η αστυνομική βία εναντίον μαύρων ανθρώπων, η προσφυγική κρίση στη Συρία, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και η αμερικανική προεδρική κούρσα ήταν μεταξύ των σημαντικότερων εξελίξεων που προκάλεσαν συζητήσεις και έριδες, δήλωσε η Jane Solomon, μία από τους λεξικογράφους του Dictionary.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ