Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΔιευρύνεται ο κατάλογος των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων

Διευρύνεται ο κατάλογος των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων

Διευρύνεται η λίστα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που απαγορεύεται η εξαγωγή τους, μετά από τροποποίηση απόφασης που έλαβε, αρχές Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, (ΕΟΦ), περί «Προσωρινής Απαγόρευσης Παράλληλων Εξαγωγών και Ενδοκοινοτικής Διακίνησης». Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη μετά από διαρκή αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών.
Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, προστίθενται τα φάρμακα PREVENAR-13 INJ.SUSP 0,5ML/PF.SYR BTx1PF.SYR PNEUMO-23 INJ.SOL. 25 MCG x 23/0,5 MLPFS BT x 1 PF.SYR. X 0,5 ML και συνολικά οι απαγορεύσεις αφορούν 19 κωδικούς.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. «Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», αναφέρει ο ΕΟΦ, τονίζοντας ότι «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων».
Η παρούσα απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφαση του ΕΟΦ.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ