ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΥΓΕΙΑ

Τα καυτερά φαγητά ευνοούν τη μακροζωία

Η συχνή κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών, με καυτερές πιπεριές, κάρυ και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να ευνοήσει την μακροζωία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα. Πάντως, τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται μελλοντική επιβεβαίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών (ιδίως πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά) με το ιατρικό ιστορικό τους.
Η μελέτη, που διήρκεσε επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως.
Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ανάμεσά τους υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Όπως είπε ο Τσι, «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς».
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιό λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνη πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.
Η καυτερή πιπεριά είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κινέζικες συνήθειες που μελέτησε η έρευνα.
Η επιδημιολόγος δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. ‘Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.
Argonafplia.gr

Πρόσφατα

Ξεκίνησε το διήμερο τουρνουά “3×3 ΔΕΗ Street Basketball” στο Άργος (βίντεο)

Ξεκίνησε το Σαββάτου 11 Μαϊου 2024 με συμμετοχή 50 περίπου ομάδων όλων των ηλικιών στην…

22 ώρες πριν

Διάλεξη για τη Ξυλέλλα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων Αργολίδας

Το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το 1880…

1 ημέρα πριν

Εγκαίνεια στο Άργος του Learning Seed: Οργανισμός εκπαίδευσης και κοινωνίας των πολιτών

Η Learning Seed, ο οργανισμός εκπαίδευσης και κοινωνίας των πολιτών αποκτά νέο χώρο στην πόλη…

2 ημέρες πριν

Βρέθηκε ο 49χρονος δρομέας Αμπντάλα Τανούς

Βρέθηκε στην οικία του μετά από παρέμβαση της αστυνομίας ο δρομέας Αμπντάλα Τανού. Σύμφωνα με…

2 ημέρες πριν

Πανηγυρικά εορτάζει την Αγία Ειρήνη την Μεγαλομάρτυρα η Νέα Κίος Άργους (βίντεο)

Πανηγυρικά εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της μεγαλομάρτυρας στην ομώνυμη εκκλησία στην περιοχή Νέας…

2 ημέρες πριν

Άργος: Σύλληψη για 34χρονου για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Άργος: Συνελήφθη ένα (1) άτομο μετά από Ένταλμα Σύλληψης Συνελήφθη, χθες (10.5.2024) το πρωί, σε…

2 ημέρες πριν