Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΕπείγουσα ερώτηση στην Κομισιον από τη Βόζεμπεργκ για τις νέες τουρκικές απειλές...

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιον από τη Βόζεμπεργκ για τις νέες τουρκικές απειλές κατάργησης της Συμφωνίας με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Με αφορμή τις χθεσινές απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών – εν είδει τελεσιγράφου – ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του έτους σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ένωσης, αλλά θα καταγγείλει τη Συμφωνία για τους πρόσφυγες, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. στην προκλητική αυτή στάση της τουρκικής ηγεσίας.

 

Η κυρία Βόζεμπεργκ, μεταξύ άλλων, ζητά να πληροφορηθεί άμεσα την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της εκπλήρωσης από τουρκικής πλευράς των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση της βίζα, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου Προέδρου σχεδόν ένα μήνα πριν για de facto κατάργηση της Συμφωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στην τρίτη έκθεση σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της από 18 Μαρτίου 2016 Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει τα επτά εναπομένοντα κριτήρια (προϋποθέσεις) αξιολόγησης του Χάρτη Πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζα το ταχύτερο δυνατόν.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε με τις τουρκικές Αρχές να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίτευξη προόδου όσον αφορά τις αναγκαίες νομοθετικές και διαδικαστικές αλλαγές. Εντούτοις, η τουρκική ηγεσία δεν φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική του διαλόγου και συνεχίζει να απειλεί ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, θέτοντας – εν είδει τελεσιγράφου – προθεσμία στην Ε.Ε. να απαντήσει εντός του τρέχοντος μηνός για το ζήτημα της κατάργησης της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ένωση.

Δεδομένου ότι η τέταρτη έκθεση για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας θα δημοσιευθεί το Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιμένει έως το τέλος του έτους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιά η επίσημη θέση της στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας;

– Υπάρχει πρόοδος στην εκπλήρωση και των επτά εναπομεινάντων κριτηρίων από την Τουρκία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων;».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ